Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 31 januari, 2019 - 05:39Uppdaterad: torsdag, 31 januari, 2019 - 12:40
  • Designern Linda Karlsson säger att byråkratin hindrar henne från att starta en webbshop. Arkivfoto.

Skattegränsen försvårar för småföretag

Den skattegräns som en gång instiftades för att skydda de åländska rederiernas försäljning har blivit en belastning i en tid där näthandel blir allt vanligare, speciellt för mindre åländska företag som vill exportera till utlandet.

Det var en av de slutsatser man kom till när Ålands näringsliv igår ordnade ett exportseminarium för åländska företagare. Större företag som Stallhagen och Optinova exporterar i sådana mängder, och är såpass stora företag att man kommer över tröskeln, medan många mindre företagare, webbutiker och hantverkare, ofta inte har den tid som behövs för att kolla upp de regler och koder som krävs vid export. Även utländska kunder kan avskräckas från att näthandla från Åland om processen blir för avancerad. Bland de möjliga åtgärder som diskuterades fanns att göra det enklare att exportera till och från Sverige, vilket skulle öppna upp en stor marknad, samt att anlita någon som kan rådge företagare om just regler, bestämmelser och koder.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »