Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 10 oktober, 2011 - 15:38Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:20

Med skärpta regler<br>kan GMO-odling bli omöjlig

Lagförslaget är i grunden bra, men skyddsbestämmelserna behöver skärpas ytterligare. Så kan man sammanfatta åsikterna från ekologiska odlare och Ålands Natur och miljö på det lagförslag om odling av genmodifierade grödor som nu är på remissrunda. Trots att det finns en politisk samsyn om att Åland bör förbli GMO-fritt talar ändå lagförslaget om samexistens mellan GMO-odling, konventionell odling och ekologisk odling. -Det beror på att Åland saknar behörighet att besluta om ett direkt GMO-förbud, säger Adam Conway på Ålands Natur och miljö. -Genom att utöka skyddszonerna för bisamhällen till fem kilometer och ge ekologiska odlingar samma skyddsstatus som utsädesodling skulle man göra det i praktiken omöjligt att bedriva odling av genmodifierade grödor här, säger Anders Johansson från ÅPF:s utskott för ekoodling.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »