Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 27 februari, 2024 - 14:07Uppdaterad: tisdag, 27 februari, 2024 - 17:09

Skarp kritik riktas mot skyddshem – men inget klagomål har tidigare lämnats in

En arbetsgrupp under Ålands feministparaply riktar i ett öppet brev skarp kritik mot skyddshemmet Tallbacken och personalens bemötande av våldsutsatta kvinnor. Men Kommunernas socialtjänst, KST, har inte fått in ett enda klagomål.  

Mia Hanström, som är en av medlemmarna i arbetsgruppen där de övriga inte vill framträda med sina namn, säger att de har talat med ett antal kvinnor som bott på skyddshemmet och att de nu vill lyfta deras vittnesmål i en orosanmälan. Hur många personer de pratat med vill Hanström inte uppge men säger att det är “betydligt fler än två”.  

– Vi vill ringa med alarmklockan och säga att myndigheterna måste se över det här, säger Hanström. 

I det öppna brevet skriver arbetsgruppen bland annat att stödsamtal inte existerar och personalens bemötande kritiseras i hårda ordalag. En bild som Paulina Eklund, områdeschef på KST, inte känner igen.  

– Vi har en jätteduktig personal som bemöter folk i jättesvåra situationer, säger hon.  

Eklund säger att KST välkomnar en granskning av verksamheten men att hon upplever att det öppna brevet till vissa delar är osakligt och att kritiken är ospecifik vilket gör den svår att bemöta.  

Nina Fellman (S) är ordförande för föreningen Ålands feministparaply och sedan nyligen ordförande för KST. Hon har inte varit involverad i arbetsgruppen som skickat brevet.  

– Jag har fullt förtroende för att KST gör det man ska göra, utreder och åtgärdar, när de får en orosanmälan.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »