Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 28 juni, 2022 - 16:30Uppdaterad: tisdag, 28 juni, 2022 - 16:33

Självkörande bilar ska testas i Mariehamn

Mariehamn kan bli testregion för självkörande fordon, så kallade poddar. Det här berättar infrastrukturminister Christian Wikström.

Det svenska företaget Nevs kommer till Mariehamn i slutet av juni för att inleda en förstudie för att skapa en digital karta över staden. Kartan behövs för att poddarna ska kunna trafikera.
Tanken är att de självkörande fordonen i framtiden ska konkurrera med biltrafiken. Målsättningen är att det ska gå att beställa ett självkörande fordon till platsen där man befinner sig. Christian Wikström tror ändå inte att poddarna konkurrerar med taxitrafiken då de är mindre flexibla.
Christian Wikström har haft en dialog med Mariehamns stad som är positiva till testet.
- Jag har ännu inte hört kritiska röster. Det kommer säkert att finnas synpunkter på projektet men hittills har responsen varit väldigt god, säger Christian Wikström.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »