Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 2 juli, 2020 - 16:57
  • Paf räknar med väsentligt sämre resultat 2020 vilket i sin tur påverkar bidragen till föreningslivet. Foto: Tomas Tornefjell

Sinande Paf-kassa påverkar föreningslivet

Föreningarnas ekonomi kommer att påverkas av en sinande Paf-kassa.

Det var i går som Paf meddelade att de kallat till samarbetsförhandlingar och samtidigt flaggade för att resultatet för 2020 beräknas minska med ungefär tolv miljoner euro. På grund av åtstramningar av spelbranschen tror man inte heller att man återgår till tidigare inkomstnivåer.

- Man kan knappast räkna med att allt som man gjort hittills kommer att fortsätta på samma sätt, för minskar pengarna så måste man anpassa sig efter det, säger jourhavande minister, näringsminister Fredrik Karlström.

Anita Husell-Karlström är ordförande i Ålands kulturdelegation som delar ut Paf-medlen.

- En nedskärning av medlen påverkar föreningarna åtminstone ekonomiskt negativt, man kommer att ha svårare att göra större produktioner och sådant. Men jag tror också att det kan öppna upp för nytänkande och utveckling, säger hon.

Om Paf-medlen krymper kraftigt måste kulturdelegationen med landskapsregeringen och föreningslivet arbeta tillsammans och kanske hitta nya modeller för hur man ska fördela dem, menar hon.

Mellan 60 och 70 föreningar får verksamhetsstöd från Paf-medlen och i år landade den totala summan på ungefär 900 000 euro, uppger Anita Husell-Karlström.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »