Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 3 april, 2023 - 14:32Uppdaterad: måndag, 3 april, 2023 - 16:06

Sandberg: Resultatet i riksdagsvalet speglar inte nödvändigtvis lagtingsvalet

Att det gick bra för ett parti i riksdagsvalet och dåligt för ett annat behöver inte spegla sig i höstens lagtings- och kommunalval, säger Siv Sandberg, statsvetare. 

– Här har de inte behövt befatta sig med de typiska åländska stridsfrågorna som skärgårdstrafik eller kommunsammanslagning och kandidaterna har inte heller lagt ner mycket pengar i sina kampanjer, säger Siv Sandberg. 
Att de traditionellt största partierna Centern och Liberalerna ställer upp på samma lista betyder också att det inte går att dra för stora växlar av resultatet. 

Det åländska valdeltagandet var 59,7% vilket är ungefär som det brukar och hör till det lägsta valdeltagandet i Finland.  
Det finns en grupp på Åland som är flitiga på att rösta i riksdagsvalet. 
– Kvinnor i skärgården är flitiga på att rösta enligt en analys Jan Sundberg gjorde för flera år sedan, om alla ålänningar röstade som dem så skulle valdeltagandet vara lika högt på Åland som i resten av Finland, säger Siv Sandberg. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »