Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 10 november, 2020 - 14:37Uppdaterad: tisdag, 10 november, 2020 - 16:19
  • Inreserestriktioner kan lätta efter jul. Arkivbild.

Restriktioner för inresa kan lätta efter jul

Regeringen försöker åstadkomma reseregler som inte behöver ändras stup i kvarten. Målet är att ett lagförslag skickas på remiss de närmaste dagarna.

Det här skriver Svenska Yle om i dag. Finland tänker sig, enligt Yle, att ändra på reglerna så att man kan resa fritt in till Finland från länder där mängden coronasmittade är maximalt dubbelt så stor som den är i Finland. Just nu fyller inte ett enda land i Europa de kriterierna. Som det nu är Finlands gräns för fri inresa 25 fall per 100 000 invånare på 14 dagar.

Estland har just nu 129 fall per 100 000 invånare under de två senaste veckorna. I Sverige är motsvarande siffra 346 och i exempelvis Tyskland är siffran 281.

En av anledningarna till detta sägs vara att turismföretagen i Lappland länge har väntat på att få veta vilka reserestriktioner som gäller den här säsongen.

Just nu ser det enligt Yle ut som om en eventuell ändring i resereglerna kan börja gälla tidigast i vår, om och när pandemiläget börjar se bättre ut.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »