Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 21 april, 2023 - 06:27Uppdaterad: fredag, 21 april, 2023 - 08:31
  • Jonas Back (t.v.) och Ålands reservister ordnar en marsch lördagen den 22 april.

Reservister ordnar åländsk marsch i militär utstyrsel på lördag

25 kilometer med 10 kilos packning. Det är vad som gäller under Ålands reservistförenings lördagsjippo. 

Med start vid Vikingahallen i Jomala går färden i blandad terräng in mot Mariehamn och sedan vidare i 25 kilometer. Det berättar Ålands reservistförenings ordförande Jonas Back om föreningens lördagsjippo. 

Inspiration kommer från ett evenemang som ordnas riket på initiativ av en finländsk återförsäljare av militärt överskottsmaterial. Back väntar sig något tiotal deltagare, som kan delta antingen i en öppen klass eller i en så kallad militärklass.  

- Där ska man ha sådan klädsel som lämpar sig för fält, det kan vara en militäruniform eller nån annan grön eller beige färg och marschkängor. 

Officiella truppförbundsemblen eller militära grader går inte för sig på Åland, konstaterar han. Däremot är kamouflagemönstret M05 som den finländska militären använder fritt tillgängligt, och Back tror att det kommer att användas av många. Det återfinns ju också på normala jaktkläder, konstaterar han. 

På frågan om jippot kan uppfattas som provokativt på det demilitariserade Åland svarar Jonas Back, att det är svårt att styra vad folk tycker men att syftet inte är att provocera någon. 

- Vi är ett gäng som är ute och går med en ryggsäck på ryggen. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »