Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 7 mars, 2023 - 11:26Uppdaterad: fredag, 29 september, 2023 - 15:18
  • Rättegången mot Åland post i hovrätten ska pågå till slutet av månaden. Foto

Rättegången i hovrätten mot Åland post inleddes

På tisdagen inleddes behandlingen i Åbo hovrätt av den överklagade domen mot Åland post. Inledningen av den första dagen handlade till stor del om att klargöra hur åtalen och motbesvären ser ut.

Åklagarna yrkar på att sex åtalade personer, anställda av Åland post, döms för grovt skattebedrägeri, grovt dopningsbrott och smuggling och att tingsrättens dom mot Åland post som bolag skärps. Åklagarna yrkar på att Åland post ska betala ytterligare 110.000 euro utöver de 1,4 miljoner euro som bolaget blev dömda att betala till staten för vinster de gjort genom hanteringen av produkterna. Åklagarna yrkar även på att samfundsboten fördubblas till 200.000 euro. Dessutom anser åklagarna att staten inte ska ersätta de åtalade för rättegångskostnaderna.

De sex personerna, däribland vd Henrik Lundberg, friades i tingsrätten, men åklagarna yrkar alltså på att hovrätten ska döma dem för brott.

Åland post och de sex anställda har lämnat in motbesvär. Både bolaget och de åtalade nekar till att brott begåtts och yrkar på att alla åtal förkastas. De åtalade yrkar även på att deras rättegångskostnader ersätts.

Rättegången fortsätter under dagen och pågår till slutet av mars.

Av de sex personerna som åtalas arbetar inte alla längre kvar på Åland post.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »