Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 14 juni, 2021 - 13:00Uppdaterad: tisdag, 15 juni, 2021 - 05:34
  • Kasper Engblom styr den eldrivna båten. Foto: Josefina Jansson.

Radiostyrd båt bottenkartlägger inför GC-bana till Järsö

Landskapsregeringen genomför bottenkartläggningar med hjälp av en radiostyrd båt vid vägbankerna längs Järsövägen, från Espholm till Järsö.

Det här görs bland annat för att skapa ett planeringsunderlag för en eventuell gång- och cykelbana. Kasper Engblom är teknisk expert på företaget Civil Tech som utför bottenkartläggningarna. Han säger att med hjälp av den radiostyrda båten kan man göra saker och kartläggningar som inte var möjliga förut.

-Vi placerar båten i vattnet, bestämmer vad den ska göra och övervakar att den gör det, säger Kasper Engblom.

Det är landskapets infrastrukturavdelning som beställt kartläggningen inför projektet att bredda vägen för en cirka sju kilometer lång GC-bana.

-Vägens bredd uppfyller inte de krav för den trafik den har i dag, säger Ian Bergström, projektchef på landskapsregeringens infrastrukturavdeling.

Enligt Ian Bergström dröjer det ungefär fem eller sex år före en cykelväg mellan Mariehamn och Järsö kan stå klar.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »