Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 16 oktober, 2017 - 10:10Uppdaterad: måndag, 16 oktober, 2017 - 11:41
  • Räddningschefen Lennart Johansson föredrog frågan om en gemensam räddningsmyndighet för nämnden på dess senaste möte. Arkivfoto: Tomas Tornefjell.

Räddningsmyndighet på frivillig väg diskuteras

Den gemensamma nämnden för Räddningsområde Ålands landsbygdskommuner (RÅL) bjuder nu in representanter från alla Ålands kommuner till ett diskussionsmöte om möjligheterna att på frivillig väg bilda en gemensam räddningsmyndighet för hela Åland.

På sitt senaste möte diskuterade nämnden det faktum att landskapsregeringen sagt att man på nytt kommer att föra förslaget om en gemensam räddningsmyndighet till lagtinget under den här mandatperioden, det efter att Högsta domstolen i slutet av september upphävde det tidigare lagförslaget om att med tvång skapa en gemensam räddningsmyndighet, eftersom man ansåg att lagförslaget stred mot Finlands grundlag.

Räddningsnämnden konstaterar att representanter för såväl kommuner som den frivilliga brandkårsverksamheten inom RÅL har väckt tanken om att frågan om bildandet av en gemensam räddningsmyndighet för hela Åland på frivillig väg borde diskuteras. Nämnden beslöt att bjuda in till ett möte i vecka 47 och de kommuner som inte kan delta ombeds skicka sin åsikt skriftligt till nämnden.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »