Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 6 februari, 2023 - 15:15Uppdaterad: måndag, 6 februari, 2023 - 16:15
  • Proans ska ha koll på hur mycket förpackningar som släpps ut på marknaden och hur mycket som samlas in. Arkivbild.

Proans får skriftlig anmärkning - har inte rapporterat uppgifter på flera år

Producentansvar Åland Ab, Proans, får en anmärkning av landskapsregeringen då man på flera år inte har lämnat in uppgifter som man är skyldig att rapportera.

Gunnar Westling, miljöingenjör på Miljöbyrån förklarar för Ålands Radio att Proans som producentsammanslutning är skyldig att årligen lämna in rapportering kring de bestämmelser som finns om producentansvar och hur producentansvaret fullgörs.
- Vi har begärt redogörelsen och har trots upprepade påminnelser inte fått uppgifterna. Proans lämnade senast 2018 in en kort redogörelse över hur mycket förpackningar som släpps ut på marknaden och hur mycket som samlats in.
Vi har nu tagit ett nytt grepp kring detta då det kommit ny lagstiftning och vi begärde i slutet av 2022 in uppgifter för 2021. Vi fick in en kortfattad rapport men de resterande uppgifterna har vi inte fått in trots att vi förlängt tiden, säger Gunnar Westling.

Anna Holmström som är styrelseordförande för Proans kommenterar anmärkningen i våra sändningar i morgon, tisdag.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »