Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 8 december, 2020 - 17:36
  • Maria Törnqvist. Foto: Malin Henriksson, ÅRTV

Preskriberade upphandlingar granskas ändå

Maria Törnqvist tillträdde som myndighetschef för upphandlingsinspektionen i mitten på april och då hade landskapet, trots att det är lagstadgat, varit utan inspektionen länge.

På bordet fanns tre ifrågasatta upphandlingsärenden som fortfarande ligger kvar: konsulttjänster till Mariebad upphandlat av staden, färskvarutransporter till skärgården upphandlat av landskapsregeringen samt personaladministrativt system upphandlat av ÅDA.
Alla de här ärendena är preskriberade i dag.

- Man har ett år på sig om man ska föra det till marknadsdomstolen. Ett halvt år från avtal slutits tills jag får det och sedan har jag ett halvt år på mig. På det sättet är de här ärendena gamla och det går inte att göra så mycket mer med dem, säger Maria Törnqvist.

Dock har hon inte släppt dem helt, det går fortfarande att granska förfarandet och ge en ”anmärkning” till den upphandlande enheten. Ett beslut som blir offentligt och som kan verka som avskräckande exempel för andra upphandlande enheter.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »