Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 29 mars, 2023 - 16:10Uppdaterad: onsdag, 29 mars, 2023 - 17:22

Preliminära siffror för Åland visar: Förhandsröstningen i riksdagsvalet på samma nivå som 2019

De preliminära åländska siffrorna för antalet personer som förhandsröstat i riksdagsvalet i år är på samma nivå som motsvarande siffror i riksdagsvalet 2019. Det framkommer då justitieministeriet nu släppt statistik för förhandsröstningen.

Finska medier rapporterar om ett förhandsröstningsrekord för hela landet, ser man på enbart den åländska statistken finns inget utmärkande i siffrorna.  

Kent Häggblom, statistikchef på Åsub säger till Ålands Radio att de preliminära siffrorna visar att runt 19 procent av de röstberättigade på Åland har röstat på förhand. Motsvarade siffra 2019 var runt 20 procent.  

Statistik visar att det finns en stark tradition på Åland att rösta på valdagen. 
- Då man tittar bakåt hur det varit tidigare val kan man se att ungefär två tredjedelar av de röstberättigade på Åland brukar rösta på valdagen, säger Kenth Häggblom. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »