Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 29 december, 2022 - 06:02Uppdaterad: torsdag, 29 december, 2022 - 07:22
  • Florian Haug. Foto: Elin Johansson

Pengar beviljat till projekt om effektivare havstransporter

Förra veckan godkändes finansiering för ett internationellt forskningsprojekt som ska studera och minska koldioxidutsläppen inom transporter på Östersjön.

Högskolan på Åland är partner och delfinansiär i projektet, som går under namnet ”Sustainable Flow”. Utöver Mariehamn är hamnar i Raumo, Gävle, Tallinn och Riga involverade.

- När flera länder från Östersjöområdet är med kan man se på olika länders lagstiftningar och hitta en ”best practice” för att på bästa sätt minska utsläppen, säger Florian Haug, som är programansvarig för projektet vid Högskolan.

Projektet ska analysera hela logistikkedjan och kartlägga var koldioxidutsläppen sker, samt ta reda på hur de kan mätas och minskas. Man ska också utveckla en app som hjälper företag att minska sina koldioxidutsläpp. Total budget för projektet är 3,5 miljoner euro, varav högskolan på Åland står för 431 000 euro, som finansieras av Central Baltic Programmet och ERUF-medel.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »