Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 21 september, 2022 - 15:38Uppdaterad: onsdag, 21 september, 2022 - 17:07

"Ovaccinerade borde få jobba inom vården"

Stefan Simonsen som är vikarierande förbundsdirektör för boende- och vårdcentret Oasen vill att landskapsregeringen inför Social- och hälsovårdsministeriet ska väcka frågan om att snarast förkorta giltighetstiden för den temporära paragrafen 48 a i lagen om smittosamma sjukdomar, som gäller arbetsuppgifter inom social- och hälsovården.

Enligt Stefan Simonsen skulle det bli betydligt lättare att få tag på personal om man kunde planera in även ovaccinerade i sina arbetsscheman.
René Janetzko sitter i komunfullmäktige i Jomala för Obunden samling och jobbar inom vården, utan att vara vaccinerad mot covid. Han anser att det är mycket underligt att en ovaccinerad anställd får jobba som vikarie, men inte får sköta sitt ordinarie jobb. Social- och hälsovårdsminister Annette-Holmberg Jansson (MSÅ) säger att landskapsregeringen inte kan påverka lagen eftersom det är en riksbehörighet. Den temporära paragrafen 48 a i lagen om smittosamma sjukdomar gäller till och med den sista december 2022.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »