Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 13 mars, 2024 - 05:45Uppdaterad: onsdag, 13 mars, 2024 - 05:46

Östersjöcentrum ifrågasätter fiskekvoten för 2024

När det slutliga beslutet från EU-kommissionen om fisket i bland annat Ålands hav kom i höstas, uttryckte landskapsregeringen den fortsatta möjligheten att fiska strömming och öppningen kring laxfisket som positiv. 

Östersjöcentrum vid Stockholms universitet ser dock kritiskt på beslutet och menar att det kan ge allvarliga konsekvenser. Charles Berkow, omvärldsanalytiker på Österjöcentrum säger att en förvaltningsplan från 2016 för torsk, strömming och skarpsill i Östersjön syftade till att få upp beståndet över nivåer som kan ge maximal hållbar avkastning. 

– Vad som har hänt är att beståndet istället har krympt och ligger i eller nära utanför säkra biologiska gränsen, säger Charles Berkow. 

Han tycker att om man är mån om bestånden så borde fiskmjölsfisket stoppas under ett antal år så beståndet kan återhämta sig. Med bara ett års stopp skulle det vara svårt att se om fisken förökat sig.   

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »