Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 15 augusti, 2011 - 15:45Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:20

Osäker prognos för framtidens elpris

162 euro mer i elkostnad per år - det skulle en utbyggnad av Finlandskabeln kosta den genomsnittliga elkonsumenten enligt de senaste beräkningarna. Det innebär en höjning om 9,4% utgående från dagens elkostnader säger VD Jan Wennström på elandelslaget. Han skulle gärna se att den kostnaden inte lades på elkonsumenterna eftersom vi redan idag har ett högt elpris på Åland. Det är konkurrenshämmande för industrin och en tung börda för många enskilda. Å andra sidan kanske folk blir bättre på att spara energi om elpriset är högt säger han.En effekt av en utbyggd Finlandskabel borde vara att den regionnätsavgift som Åland idag betalar till Vattenfall borde slopas i och med att det då blir möjligt att överföra el mellan Finland och Sverige, via Åland. Det skulle innebär en kostnadsinbesparing för åländska elkonsumenter.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »