Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 4 oktober, 2023 - 16:22Uppdaterad: onsdag, 4 oktober, 2023 - 16:24
  • Mats Adamczak. Foto: Tomas Tornefjell

Oroväckande BNP-trend för Åland – "Den måste brytas"

Åland har tappat 2 miljarder euro i BNP sedan 2007. Det framgår av Företagarna på Ålands utredning om det åländska näringslivets utveckling under 2000-talet, som tagits fram av ordförande Mats Adamczak och den övriga styrelsen.

Ombudsman Johnny Mattsson ser det som mycket oroande att Åland har blivit omsprunget av Norden och EU när det handlar om BNP. 
- Det är en jämn nedgång inom nästan alla branscher och sysselsättningen har minskat trots att befolkningen har ökat. Det är en negativ trend och en paradox som måste rättas till annars kommer underskottet i samhället att fortsätta, säger Johnny Mattsson. 

Mats Adamczak säger att skattegränsens hämmande effekt måste lösas och han efterlyser ett handelshus utanför Åland, som skulle göra det möjligt att sälja och köpa varor på samma villkor som övriga EU och ge Åland tillgång till EU:s inre marknad med 480 miljoner människor.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »