Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 14 oktober, 2022 - 05:59Uppdaterad: fredag, 14 oktober, 2022 - 11:05

Oklart rättsläge efter nyår - ”Det är allvarligt”

Efter årsskiftet kommer ingen åländsk myndighet att ha behörighet att undersöka barn som utsatts för sexual- eller misshandelsbrott.

Det är en av många brister som landskapsregeringen ser i rikets lagstiftning och som man påtalar i en skrivelse till Social- och hälsovårdsministeriet.

Det är över 20 lagar som landskapsregeringen ser problem med och där man menar att lagarna inte går att tillämpa på Åland eller att landskapet inte har beaktats i lagstiftningen. Lagarna har anpassats till rikets social- och hälsovårdsreform men eftersom den inte inkluderar Åland blir rättsläget här oklart när de sätts i kraft.

- Vi måste se till att vi hittar lösningar på de här problemen, säger social- och hälsovårdsminister Annette Holmberg-Jansson (MSÅ).

Något som oroar henne mycket är lagen som möjliggör för läkare att tvångsomhänderta patienter för psykiatrisk vård.

- Som vi tolkar det så kommer det inte att finnas ett lagstöd för det här och det är allvarligt, säger hon.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »