Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 25 oktober, 2021 - 17:58Uppdaterad: måndag, 25 oktober, 2021 - 17:58
  • Allt fler elever mår sämre, både fysikst och psykiskt, det visar senaste Hälsa i skolan-undersökningen. Genrebild.

Ökad ångest och sämre hälsotillstånd bland elever

Allt fler elever i årskurserna 8-9 och uppåt upplever att deras hälsotillstånd, både vad gäller psykisk och fysisk hälsa har försämrats.

En tredjedel av dessa elever uppger att deras hälsotillstånd är medelmåttigt eller dåligt. Det här är ett av resultaten som årets Hälsa i skolan-undersökning visar. Utvalda delar ur undersökningen presenterades kort i går i samband med ett seminarium om psykisk ohälsa i coronans fotspår.

– Ålands siffror är sämre än Finlands överlag, sade landskapsläkare Knut Lönnroth.

Det har också skett nästan en fördubbling av dem som känner ångest bland dem i årskurs 8 och 9 och i gymnasiet och yrkesskolan.

– Det här är kanske det som sticker ut mest. Det är en väldigt tydlig trendförändring där man ser att måttlig eller svår ångest ökat tydligt sedan år 2019 bland de här elevkategorierna. 20-25 procent känner måttlig eller svår ångest, sade Knut Lönnroth.

Enligt honom rimmar det väl med andra undersökningar som gjorts och som tyder på att den psykiska ohälsan ökat i samband med coronapandemin. I tisdagens Åland idag kommenterade socialminister Annette Holmberg-Jansson siffrorna.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »