Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 19 april, 2023 - 06:08Uppdaterad: onsdag, 19 april, 2023 - 16:05
  • Tidigare försvarsminister Jan-Erik Enestam (mitten) tycker att det är fel läge att diskuteras demilitarisering just nu.

Nyväckt diskussion om demilitariseringen - "En gåta varför man lyfter det nu"

Ålands demilitarisering är återigen ett diskussionsämne i riket. Svenska Yle rapporterade i lördags att majoriteten av nuvarande riksdagsledamöter ställer sig positivt till demilitariseringen, medan hälften av de nya ledamöterna vill se någon form av militarisering.

I samband med det intervjuades de tidigare försvarsministrarna Elisabeth Rehn och Jan-Erik Enestam. Båda av de tidigare ministrarna hävdar att Åland inte borde militariseras.

Jan-Erik Enestam, som satt som försvarsminister år 1995 samt 1999 till 2003, uttrycker också att han tycker att det är fel läge för demilitariseringen att diskuteras överhuvudtaget.
- För mig är det en gåta varför man just nu lyfter upp det här. Det är helt ologiskt att det helt plötsligt skulle ha skett en försämring via NATO-medlemskapet, säger Jan-Erik Enestam.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »