Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 19 mars, 2019 - 08:12
  • Räddningschef Lennart Johansson ser fördelar med en uppdaterad lagstiftning. Arkivfoto: Ålands Radio.
  • Många sotare är på väg i pension. Arkivfoto: Owe Sjöblom.

Nya sotningsregler efterlyses

I riket kan sotningstjänster numera utföras fritt av de som är behöriga för den typen av arbete.

Det är resultatet av att lagstiftingen om sotningstjänster reviderades vid årsskiftet. Ändringen innebär att sotningen kan konkurrensutsättas och ske utan geografiska begränsningar och utan prisregleringar.

-Fördelen med detta är att kunderna själv kan välja vilken sotare man ska anlita, säger Jomala kommuns räddningschef Lennart Johansson.

Den gemensamma räddningsnämnden för Ålands landskommuner har skickat en skrivelse till landskapsregeringen med önskemål om att de nu gällande reglerna för sotning moderniseras enligt samma modell som i riket.

-Flera sotare är på väg i pension och den här ändringen är nödvändig, inte minst eftersom det enligt landskapsregeringen inte finns förutsättingar för att utbilda sotare på Åland, säger Lennart Johansson.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »