• Räddningschef Lennart Johansson ser fördelar med en uppdaterad lagstiftning. Arkivfoto: Ålands Radio.
  • Många sotare är på väg i pension. Arkivfoto: Owe Sjöblom.
Lennart Johansson intervjuas av Owe Sjöblom och Frippe Granlund:
Publicerad: tisdag, 19 mars, 2019 - 08:12

Nya sotningsregler efterlyses

I riket kan sotningstjänster numera utföras fritt av de som är behöriga för den typen av arbete.

Det är resultatet av att lagstiftingen om sotningstjänster reviderades vid årsskiftet. Ändringen innebär att sotningen kan konkurrensutsättas och ske utan geografiska begränsningar och utan prisregleringar.

-Fördelen med detta är att kunderna själv kan välja vilken sotare man ska anlita, säger Jomala kommuns räddningschef Lennart Johansson.

Den gemensamma räddningsnämnden för Ålands landskommuner har skickat en skrivelse till landskapsregeringen med önskemål om att de nu gällande reglerna för sotning moderniseras enligt samma modell som i riket.

-Flera sotare är på väg i pension och den här ändringen är nödvändig, inte minst eftersom det enligt landskapsregeringen inte finns förutsättingar för att utbilda sotare på Åland, säger Lennart Johansson.

Fler Nyheter

Vill ha åländsk märkning av kött på restauranger

Lena Brenner:
Åland borde ha infört ursprungsmärkning av kött på restauranger. Det anser Ålands landsbygdscentrum och Ålands natur och miljö.

Perander ny chef för ÅMHM

Landskapsregeringen har utsett Susanne Perander som ny chef på Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM, efter att Stig Abrahamsson lämnade...

Kommunerna lär överklaga LR:s beslut om landskapsandelar

Kommundirektör Christian Dreyer och utbildningsminister Tony Asumaa:
Landskapsregeringen avslår 14 kommuners rättelseyrkan som gäller landskapsandelar och basbelopp för driften av grundskolan för år 2019. Kommunerna yrkade att landskapet skulle fatta ett nytt beslut, eftersom de anser att ersättningen för grundskolans del blir för låg.

Döms efter falsklarm om skottlossning

En 36-årig man döms för falskt alarm. Brottet inträffade i september i fjol då mannen befann sig ombord på m/s Birka Stockholm.

Många trafikbrott under gårdagen

Igår uppdagade polisen flera trafikbrott, skriver man i ett pressmeddelande.

Branden på ÅHS släckt, C-byggnaden evakuerad

Vi hör räddningschef Karl Nordlund:
I morse kom larm om rökutveckling och en mindre brand på sjukhuset.

Fara för gräsbränder

Det råder hög risk för gräsbränder i landskapet Åland, enligt Finlands meteorologiska institut. De skriver på sin hemsida att risken för gräsbrand är uppenbar på grund av torkan och att bränderna sprider sig mycket snabbt i blåsigt väder.

Mindre brand på sjukhuset

Sjukhuset stod i morse i beredskapsläge på grund av rökbildning efter en mindre brand i C-huset.

Geta efterlyser kommunrepresentation

Idag går remisstiden ut för betänkandet av en revidering av offentlighetslagstiftningen. Geta kommunstyrelse betonar i sitt utlåtande till...