Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 24 augusti, 2011 - 13:12Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:20

Ny diskussion om gränstariff för el

Kraftnät Åland får kansliminister Roger Erikssons stöd att nu fortsätta förhandlingarna med Svenska kraftnät, Fingrid och Nordpool för att hitta en lösning för att få bort den gränstariff på en miljon euro per år som nu belastar åländska elkonsumenter. Gränstariffen läggs på elen som tas via sverigekabeln, och grundproblemet är att det åländska elnätet är kopplat till ett regionnät på den svenska sidan. Skulle man från början ha kopplat in sig på svenska stamnätet hade gränstariffen kunnat lyftas bort och Åland fått billigare el. Nu vill Kraftnät Åland i stället hitta en så kallad marknadslösning på frågan, detta genom att ländernas myndigheter och elbörsen Nordpool godkänner en transitering av el över Åland på marknadsvillkor när finlandskabeln tas i bruk om några år. Från svensk sida är man ännu avvisande.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »