Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 1 december, 2022 - 16:56Uppdaterad: torsdag, 1 december, 2022 - 17:09

Marstads vd kommenterar hyreshöjningen

Marstads vd Jan Blomqvist säger att fastighetsbolaget är illa tvunga att höja hyrorna på grund av inflationen i samhället.

Som Ålands Radio rapporterade om igår höjer Mariehamns stads helägda fastighetsbolag hyrorna med 6,5 procent från och med februari nästa år.

Marstad har av landskapsregeringen fått tillåtelse att höja hyrorna med 7,41 procent. Jan Blomqvist säger att hans förhoppning är att de inte ska höja hyrorna ytterligare under nästa år men att möjligheten finns.

Marstad har tillsammans med dotterbolag Fastighets Ab Dalnäs 725 hyreslägenheter där totalt drygt 1.000 personer bor.

Marstads senaste hyreshöjning gjordes i maj ifjol och sedan dess har inflationen varit 10,7 procent, vilket gör att hyreshöjningen är betydligt mindre än prisökningen.

- Vi är fullt medvetna om att 6,5 procent kan betraktas som en ganska stor höjning, och vi vill förstås göra det så lite tokigt vi bara kan för hyresgästerna. Det handlar också om vad vi tror marknaden klarar av, säger Jan Blomqvist.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »