Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: lördag, 20 oktober, 2018 - 16:38Uppdaterad: lördag, 20 oktober, 2018 - 17:15
  • OBS Arkivbild! Foto: Ulf Weman ÅRTV

Markbrand i Bertbyviksskogarna

UPPDATERAD. Strax efter 14 i dag kom larm om markbrand i skogen mellan Bertbyvik och Orrdalsklint.

Ett otillgängligt område på knappa 300 kvadrameter brinner.
-Vi har dragit 600 meter slang in i skogen, säger brandmästare Krister Koskinen vid 16-tiden.

Han kan inte säga något om brandorsaken, men tror att det är en brand som pyrt under en längre tid eftersom man har känt brandlukt nere i byn under veckan.
-Det behöver inte vara från den här branden, men den verkar ha pågått ett tag.
Man har varit tvungen att fälla träd som är brandskadade för att de inte ska utgöra fara för släckningsarbetet. Krister Koskinen tror att brandorsaken kan vara ovarsamhet eftersom det inte varit någon åska eller andra naturliga orsaker till branden.

-Det är fruktansvärt torrt i marken. Fast ytan är fuktig av dagg och frost är det undre lagret hur torrt som helst. Det beror också på marktyp, om det är torvaktig mark kan det pyra länge, säger Krister Koskinen.

Det finns inga byggnader i området. Nu ska man eftersläcka i några timmar och sedan tas beslut hur man kontrollerar området. Östra och Västra Saltviks frivilliga brandkårer och ett terrängfordon från Sunds FBK deltar i släckningsarbetet.

Strax före samtalet med Ålands radio får man även in ett larm om en mindre markbrand i Sund Tranvik. Ett 50 kvadratmeter stort markområde brinner och Krister Koskinen tror att orsaken kan vara liknande som vid branden i Bertbyvik, mänsklig ovarsamhet som ligger och pyr och utvecklas till en brand.
UPPDATERING: Vid 17-tiden var branden i Tranvik avvecklad. Finströms och Sunds FBK deltog i det släckningsarbetet.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »