LR vill inte ge ekonomiskt stöd till aktörer för cybersäkerhet efter EU-direktiv
Landskapsregeringen vill inte dela ut ekonomiskt stöd till varken offentliga eller privata aktörer som omfattas av EU-direktiv för cybersäkerhet.
Det meddelade civilminister Ingrid Zetterman (Lib) under onsdagens lagtingsplenum.
Europaparlamentet antog två nya direktiv under 2022 gällande cybersäkerhet och motståndskraft vilket enligt Ingrid Zetterman lär kosta verksamhetsutövare mellan 50 000 och 100 000 euro per år.
NIS2-direktivet ska förbättra åtgärderna för cybersäkerhet inom EU och CER-direktivet handlar om att skydda samhällsviktiga tjänster och infrastruktur mot hot och störningar. Aktörerna som påverkas verkar till exempel inom el, vatten eller andra grundläggande större verksamheter. För landskapsregeringen själva handlar det om att anställa två tillsynspersoner som ska se över informationshanteringslagen och cybersäkerhetsagen.
Christian Wikström (Ob) undrade om man inte borde börja i en mindre skala, då man i nutid har haft en dataskyddsombudman som sagt sig ha för lite resurser för att klara direktiven från EU.
– Det är knappast det sista direktivet som kommer från EU, säger Wikström.
Men enligt Zetterman har det under en längre tid funnits personer inom landskapsförvaltningen som arbetat med den här typen av frågor. Dock har de varit på konsultbasis, men ska nu hamna i tjänsteförhållande för att kunna utföra arbetsuppgifter enligt lag.