Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 11 januari, 2024 - 06:05Uppdaterad: torsdag, 11 januari, 2024 - 11:36
  • LR vill att äldre ska kunna bo kvar hemma. Foto: Unsplash
  • Theresa Larsen. Foto: Göteborgsregionen
  • Arsim Zekaj. Foto: Tomas Tornefjell

LR vill att fler äldre ska vårdas hemma – studie visar att dolda kostnader ofta glöms bort

Landskapsregeringen vill att minst 90 procent av de som är 75 år eller äldre ska kunna bo kvar i sina hem.

Detta kräver olika former av vårdinsatser i hemmen, som kan leda till högre kostnader än om personen skulle vistas på ett äldreboende. Svenska YLE har nyligen rapporterat om en svensk studie från 2021 där Theresa Larsen, som är analytiker på kommunalförbundet Göteborgsregionen, och Hilda Svensson, lektor vid Högskolan i Halmstad, bland annat lyfter fram att de kringkostnader som uppstår vid vård i hemmet ofta glöms bort när man jämför kostnaderna för olika vårdformer.  

– Man tittar på vad det kostar att ge en timmes vård i hemmet, men beaktar inte den restid som krävs till och från klienten, säger Theresa Larsen. 

Social- och hälsovårdsminister Arsim Zekaj säger att landskapsregeringens mål är att fler ska kunna få sjukvård och olika förebyggande stödinsatser för att kunna bo kvar hemma. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »