Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 25 augusti, 2023 - 11:48Uppdaterad: fredag, 25 augusti, 2023 - 12:57
  • Social- och hälsovårdsminister Annette Holmberg-Jansson (MSÅ).

LR vill att ålänningar ska röra på sig mer och äta bättre

Ålänningarna ska äta bättre, motionera mer och dricka, röka och väga mindre. Det är några av målen i landskapsregeringens nyligen klubbade folkhälsostrategi.

Arbetet med strategin sjösattes ifjol och har involverat både en politisk referensgrupp samt en styrgrupp bestående av tjänstemän från landskapsregeringen och Ålands hälso- och sjukvård.  

Social- och hälsovårdsminister Annette Holmberg-Jansson (MSÅ) motiverar deras insatsområden genom att hänvisa till färsk statistik. 60 procent av den vuxna befolkningen motionerar för lite samtidigt som fetma ökar i alla åldersgrupper. Rökning minskar inte längre i samhället och många, speciellt män, har en för hög alkoholkonsumtion.  

Bland insatserna för att nå en bättre folkhälsa på Åland finns ett åtgärdspaket för åren 2023-2025 för att främja fysisk aktivitet och hälsosamma matvanor.  

– Vi kommer bland annat att göra en stor informationskampanj där vi ska försöka öka medvetandet och kunskapen bland ålänningarna, säger Holmberg-Jansson. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »