Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 13 oktober, 2020 - 14:05Uppdaterad: tisdag, 13 oktober, 2020 - 14:08
  • Studielånet föreslås höjas. Arkivbild.

LR föreslår höjda studieförmåner

Tilläggsdelen för studiestödet föreslås bli högre och även borgensbeloppet för studielån höjs i ett lagförslag som landskapsregeringen skickat på remissrunda.

Studielånet med landskapsborgen höjs från 533 euro i månaden till 650 euro. Inkomstgränsen för föräldrarnas nettoinkomster under ett år för att en studerande under 18 år ska kunna få en tilläggsdel till studiestödet, höjs från 29.000 euro till 33.000 euro i förslaget. Även tillägget föreslås höjas från 72 euro i månaden till 83. Utbildningsminister Annika Hambrudd (C )säger att ändringen är nödvändig eftersom man inte justerat beloppen sedan 2013 respektive 2009.

-En annan orsak är att under rådande situation kommer fler studerande att söka studiestöd, eftersom det inte finns lika stor möjlighet att få extrajobb för att finansiera sina studier, säger hon.

Annika Hambrudd tror också att fler studerande har föräldrar med sämre ekonomi på grund av coronasituationen. De som ska höras i det här skedet är studentföreningarna i Uppsala, Åbo och Helsingfors, samt elevråden i de åländska gymnasieskolorna och Rädda barnen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »