Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 24 oktober, 2018 - 06:20Uppdaterad: onsdag, 24 oktober, 2018 - 06:44
  • Mats Löfström ser allvarligt på förslaget i tobaksutredningen. Arkivfoto.

Löfström om förslag i tobaksutredning: ”Det drar undan mattan för Ålands skatteundantag”

Riksdagsledamot Mats Löfström slår larm om ett förslag som läggs fram i social- och hälsovårdsministeriets nya utredning kring tobaks- och nikotinpolitikens utveckling i Finland.

Utredningen listar förslag för att få Finland rökfritt år 2030, och enligt Löfström skulle ett av förslagen få enorma konsekvenser på Åland och för fartygstrafiken.

Utredningen föreslår att man kraftigt skulle begränsa mängden tobaksprodukter som kan inhämtas skattefritt från utanför EU och i ett pressmeddelande skriver Löfström att man nu för första gången inkluderar ett förslag som skulle omfatta försäljningen ombord på fartyg som trafikerar Åland, som i dag får ha försäljning enligt Ålands skatteundantag.

- Förslaget är oerhört anmärkningsvärt eftersom det i praktiken till en betydande del drar undan mattan på Ålands skatteundantag. Det är ett helt oacceptabelt förslag, skriver Löfström, som tagit kontakt med ministeriet, omsorgsministern och Ålandsministern.

Trots att det inte är något regerings- eller lagförslag tar han det på allvar och skriver att det säkert lever vidare och tas fram inför nästa regeringsförhandlingar.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »