Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 10 december, 2020 - 17:53Uppdaterad: torsdag, 10 december, 2020 - 18:03
  • Ett lagförslag uteslöt juridisk rätt att lämna ut information till Landskapsalarmcentralen på Åland. Foto: Victor Enberg

Löfström kräver kunnigare lagberedning

Ålandskunskapen måste höjas i statsförvaltningen vid utformningen av lagförslag.

Det kräver Ålands riksdagsledamot Mats Löfström som ser allvarligt på behandlingen av ett lagförslag gällande datasäkerhet och alarmcentraler. Förslaget innehöll felaktigheter i förhållande till den åländska självstyrelsen som rättades till först i riksdagsbehandlingen. Om felet inte hade upptäckts hade potentiellt farliga situationer kunnat uppstå. Enligt lagförslaget saknade telefonoperatörer juridisk rätt att lämna ut information till Landskapsalarmcentralen på Åland. Lagförslaget omfattade bara den statliga myndigheten Nödcentralverket.
Man får inte skjuta över ansvaret för laggranskningen på riksdagen, skriver Löfström. Han vill därför att lagberedningens kunskapsnivå om Ålands särställning blir en av huvudpunkterna i arbetet med den så kallade Ålandsstrategin, som regeringen lovat att inleda under mandatperioden.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »