• Per Lodenius, riksdagsledamot i Sverige. Arkivfoto.
Publicerad: onsdag, 5 december, 2018 - 10:57

Lodenius lämnade in Ålandsmotioner

Svenske riksdagsledamoten Per Lodenius, centern, har lämnat in tre motioner med åländskt tema.

I en påtalar Lodenius att åländska ungdomar som studerar i Sverige inte har samma möjligheter till praktik på svenska myndigheter som svenska studerande. Även på UD och svenska ambassader är det enligt honom svårare för ålänningar att få en praktikplats. Lodenius vill att åländska studenter ska försäkras tillgång till statens myndighetssfär.

I en annan motion föreslår Lodenius att en utredning tillsätts för att se över hur Sverige kan leva ut till sitt ansvar som garantstat för Ålandsöverenskommelsens fortlevnad.

I den tredje motionen föreslår Lodenius att man skyndsamt utreder hur elöverföringsavgiften på cirka 12 miljoner kronor som Vattenfall i dag tar ut av Åland ska kunna tas bort.

Fler Nyheter

Ekonomiska överenskommelsen godkänd i riksdagen

Ålands riksdagsledamot Mats Löfström om beslutet:
Idag klubbades den ekonomiska uppgörelsen mellan Åland och Helsingfors i riksdagen som ett av de sista ärendena under dagen.

Åländsk transport förberedd på minskade utsläpp

EU-parlamentariker Nils Torvalds, Hans-Erik Eker från Transmar och Åland Posts Jonas Back
EU-parlamentet enades med representanter för de olika EU-länderna igår om ett gemensamt mål för att minska koldioxidutsläppen från tung transport.

Vinden ställer till det i skärgårdstrafiken

Ålandstrafiken meddelar att dagens hårda vind ställer till det en del för m/s Gudingen och m/s Odin idag.

Lärarna respekteras på Åland

Lärarna Mikael Virta och Gustav Rask
Situationen för de åländska lärarna är bra, säger lärarna Mikael Virta och Gustav Rask som arbetar i Kyrkby högstadieskola. Debatten om situationen i skolan har gått het den senaste tiden men det är inte synd om lärarna, säger Mikael Virta.

Lemland vill ha större daghem

Camilla Pada, barnomsorgsledare i Lemland
Planeringen för att bygga nya daghem i Lemland är långt kommen och förhoppningen är att det första spadtaget för det planerade nybygget i Söderby kan tas inom det här året.

Uppdaterat: Strömmen tillbaka i Lemland

Branden är släckt i den dumper som fattade eld i Lemland. Räddningsledningen har gett lov att driftsätta högspänningsledningen igen.

Ålandsminister Berner lämnar politiken

Ålands lantråd Katrin Sjögren om att Anne Berner lämnar politiken (från Åland idag)
Ålandsminister Anne Berner föreslås som styrelsemedlem för banken SEB. Det rapporterar Dagens Industri, som hänvisar till kallelsen inför SEB:s...

Strömavbrott under förmiddagen

Det blåser kraftigt och under onsdagsförmiddagen drabbades flera platser på Åland av strömavbrott.

Köp av släckningsutrustning får landskapsstöd

Två satsningar på brandsäkerhet får nu landskapsstöd. Föglö kommun kommer att få landskapsstöd för anskaffning av en lätt släckningsbil, enligt...