Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 18 november, 2020 - 14:34Uppdaterad: onsdag, 18 november, 2020 - 17:32

Lemland och Lumparland funderar på fusion

- Nästa onsdag, den 25 november, ska kommunstyrelsen diskutera om Lumparland ska be landskapsregeringen utreda möjligheterna för en sammanslagning med Lemland, säger Lumparlands kommundirektör Mattias Jansryd.

Redan 2017 ville man få till stånd en sådan utredning, men den blev inte av eftersom landskapsregeringen gick in för en kommunreform för hela Åland.

Mattias Jansryd säger att det handlar om en gemensam utredning och att den inte automatiskt innebär att kommunerna går ihop.

- Lemland är klart störst av de två kommunerna och vanligtvis blir det så att den mindre kommunen går in i den större kommunen, men man kan också bilda en helt ny kommun, säger Mattias Jansryd.

Lemlands kommundirektör Julia Lindfors säger att en sammanslagning enbart kan bli aktuell om utredningen visar att kommunerna vinner på en sådan.

- Det kan handla om att vi vinner på det rent ekonomiskt eller genom att kommuninvånarna får en bättre service, säger Julia Lindfors.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »