• Anders Ekström är vd för Ålands Näringsliv. Arkivfoto: Nina Smeds
Anders Ekström på Ålands Näringsliv intervjuas av Hasse Persson-Bru
Publicerad: fredag, 10 augusti, 2018 - 13:26, uppdaterad: fredag, 10 augusti, 2018 - 14:19

Lättföretagare mitt emellan anställd och företagare

Ålands näringslivs vd Anders Ekström tror att faktureringstjänsten Ukko kan vara bra för personer som har en verksamhet i väldigt liten skala, men samtidigt tycker han att det är lite problematiskt att den som använder tjänsten blir lite mitt emellan anställd och företagare.

- Som anställd är man van att ha ett skydd för exempelvis olycksfall, men här blir det upp till en själv att avtala om det, säger Ekström.
Han tycker inte heller att det är särskilt mycket administration när man driver en enskild firma i liten skala, så faktureringstjänsten är kanske inte en så stor förenkling som företaget bakom den vill framhålla. Ekström påpekar också att en fördel med att starta ett företag är att man då kan dra av kostnader från sina intäkter.
- Det kan du ju inte göra här eftersom du räknas som anställd, säger han.

Fler Nyheter

Air Leap certifierat för avtalsenliga plan

Air Leap har nu fått ett så kallat AOC-certifikat vilket innebär att de klassas som ett europeiskt flygbolag och kan börja flyga med större plan på linjer till Mariehamn.

Stort intresse för Godby vägstation

Intresset för Godby vägstation är mycket stort. Landskapet har bjudit ut stationen till försäljning via mäklare och när öppen visning hölls på torsdagen blev det rusning.

Tio sägs upp från Viking Line

Jan Hanses om resultatet av samarbetsförhandlingarna:
Viking Line säger upp tio personer. Det blev resultatet av samarbetsförhandlingarna som rederiet genomfört.

Åtalades för frihetsberövande och misshandel

En man åtalades idag för misshandel, hemfridsbrott och frihetsberövande.

"Åland måste söka internationell hjälp"

Gun-Mari Lindholm om EU-parlamentsplatsen:
-Jag tycker det är bedrövligt rent ut sagt. Finska politiker måste nu berätta hur de tänker upprätthålla de internationella förpliktelser de åtagit sig i samband med självstyrelsen, säger lagtingets talman Gun-Mari Lindholm (MSÅ).

Hans Mattsson Ab bygger samlingshuset

Det blir byggnadsfirma Hans Mattsson Ab som bygger ett nytt samlingshus i Jomala Prästgården by.

Boende upplever Önningebyvägen som osäker

En kvinna skriver till landskapsregeringen gällande trafiksituationen längs Önningebyvägen i Jomala. Enligt kvinnan har trafiken ökat rejält längs vägen de senaste åren, och hon menar att många bryter mot hastighetsbegränsningen på 50 kilometer i timmen. Kvinnan tycker att vägen borde breddas för att göra bättre rum åt fotgängare och cyklister.

Ny församlingspastor i Hammarland

Domkapitlet i Borgå stift har förordnat Markus Kallatsa till församlingspastor i Hammarlands församling från den 1 december i år till och med den sista november nästa år. Nu är Kallatsa församlingspastor i Tervola församling i Lappland.

EU-beskedet stor besvikelse för Löfström

Riksdagsledamot Mats Löfström intervjuas av Nina Smeds
- Det är ”game over” för den här gången, säger den åländska riksdagsledamoten Mats Löfström om gårdagens besked att Åland inte får Finlands nya EU-parlamentsplats. - Det är en jättestor besvikelse även om vi vetat att vägen aldrig varit spikrak. Men nu när vi står inför faktum känns det tomt, säger han.