Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 14 november, 2023 - 17:18Uppdaterad: tisdag, 14 november, 2023 - 19:54

Lantrådet om UM:s utredning: "Tungt dokument som kommer att finnas med i de fortsatta diskussionerna"

Ett viktigt dokument för Åland men ett ännu viktigare dokument för landet Finland. Så kommenterar lantrådet Veronica Thörnroos (C) utrikesministeriets utredning av Ålands internationella särställning som offentliggjordes i dag, tisdag. 

– Jag tror att utredningen har en ännu större betydelse för landet Finland, för statsledningen och för dem som funderar kring demilitariseringen och ser den som ett problem eller som ett hot. Det här är ett väldigt tungt dokument som kommer att finnas med i de fortsatta diskussionerna, som stärker Åland både som demilitariserat och neutraliserat område, säger Veronica Thörnroos.  
Hon säger också att dokumentet är svårt att negligera om man vill föra en diskussion som baseras på fakta.  
Extra utstickande i rapporten, tycker lantrådet, är skrivelsen om att förpliktelserna som gäller neutraliseringen och demilitariseringen skulle gälla även om konventionen från 1921 skulle sägas upp.   
– Att man gått så långt är nog en nyhet för de flesta av oss och ytterligare en säkerhet, säger Veronica Thörnroos.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »