• Karolina Gottberg är projektkoordinator för utvecklings- och hållbarhetsrådets statusrapport.. Foto: Marika Kvarnström
Miljöminister Camilla Gunell och projektkoordinator Karolina Gottberg intervjuas av Marika Kvarnström
En längre intervju med miljöminister Camilla Gunell och projektkoordinator Karolina Gottberg
Publicerad: torsdag, 14 juni, 2018 - 06:16, uppdaterad: torsdag, 14 juni, 2018 - 17:09

Långt kvar till hållbarhetsmål

I går presenterade utvecklings-och hållbarhetsrådet statusrapport 2 för Åland. Den visade att vi har långt kvar till de uppsatta målen.

Några exempel är att vattenkvalitén inte är bra varken runtom Åland eller i de inre vikarna, kvinnors genomsnittliga lön är 85 procent av männens, betesmarkerna minskar och den psykiska ohälsan är utbredd.

Tillsammans jobbar nu drygt 30 aktörer för att medvetengöra detta hos ålänningarna och jobba framåt för att nå de sju strategiska utvecklingsmålen som handlar om allt från ett ekosystem i balans till att alla känner sig delaktiga i samhället.

Enligt en ny enkät från Ålands statistik- och utredningsbyrå (ÅSUB) oroar sig ålänningarna mest för narkotikabruk, miljöförstöring, ökat antal människor på flykt och exploatering av människor, till exempel människohandel.

Fler Nyheter

Straffbart bruk av narkotika, obetald fordonsskatt och trafikolycka

Under dagen har polisen bland annat jobbat med fall av straffbart bruk av narkotika, obetald fordonsskatt och en trafikolycka.

Villkortligt fängelse för våld och ärekränkning

En person har dömts till fem månaders villkorligt fängelse för ärekränkning, våldsamt motstånd mot tjänsteman och två fall av motstånd mot person som upprätthåller ordningen.

Bilkrock i Söderbybacken

Två bilar krockade i Söderbybacken vid 16-tiden idag.

Kommunerna har svarat om hur äldreomsorgen ska utvecklas

Wille Valve intervjuas av Marika Kvarnström.
Landskapsregeringen har frågat samtliga kommuner om hur de tänker utveckla sin äldreomsorg så att den motsvarar servicemålen och kommande lagstiftning.

Lappo skolbyggnad säljs

John Wrede intervjuas av Lukas Jacobson.
Lappo skolbyggnad säljs efter fem års väntan.

Brändö planerar bygga bostäder

Brändö kommun planerar att bygga nya hyresbostäder.

Körde stulen bil i diket

En 33-årig man har av tingsrätten dömts till böter för olovlig körning, bruksstöld av motordrivet fortskaffningsmedel och äventyrande av trafiksäkerheten.

Stadsfullmäktige bordlade förtroendeomröstning

Barbro Sundback saknade motiveringar i förslag i stadsfullmäktige.
Ålands framtids önskan att byta ut sin ledamot Birgitta Johansson i stadsstyrelsen fick ingen lösning när stadsfullmäktige behandlade ärendet i går.

Färre skärgårdsplatser på färjor

Antalet skärgårdsplatser på tre av färjorna minskas under sommarens högsäsong. Anledningen är att färjor som enligt bokningssystemet varit fullbokade i verkligheten haft ledig kapacitet på bildäck.