• Landskapsaregeringen vill bestämma över bilbeskattningen. Arkivfoto Cecilia Ekströmer
Publicerad: onsdag, 13 september, 2017 - 06:27, uppdaterad: onsdag, 13 september, 2017 - 06:29

Landskapet vill ta över bilskatten

Bilbeskattningen bör överföras till Åland. Det anser landskapsregeringen som tar upp frågan i ett utlåtande till finansministeriet om riksregeringens förslag till ändringar i bilbeskattningen.

Bilskatten hör till rikets behörighet, men påverkar en rad åländska lagar, bland annat om skolskjutsning och taxitrafik. Nu vill man i riket slopa skattenedsättningen på 4.800 euro för taxibilar, samtidigt som man ändrar reglerna om stationsplatser och tillstånd. Genom att överföra bilbeskattningen till landskapet kan man i det påbörjade samarbetet om Åland som ett testområde för förnyelsebar energi, fördjupa det samarbetet genom att se hur exempelvis bilskatteförmåner för elbilar skulle fungera.

Att Åland får ta över bilbeskattningen ökar också rättssäkerheten och garanterar att landskapets behörighet inom miljö-, trafik-, närings- och regionalpolitiken behålls. Här har riket ingen behörighet i de frågorna.

Fler Nyheter

Förhandsröstning i presidentvalet inleds i dag

I dag inleds förhandsröstningen inför presidentvalet den 28 januari. Det är möjligt att rösta bland annat på postkontoret i Mariehamn till och med den 23 januari.

ÅHS mätte arbetsvälbefinnande

7,48 enligt ett index på en tiogradig skala! Det betyget ger anställda inom Ålands hälso- och sjukvård, ÅHS, i en enkät som gjorts för att mäta och utveckla personalens välbefinnande.

Hotellövernattningarna ökade i fjol

212.800 hotellövernattningar gjordes på Åland förra året och det är en ökning om närmare tre procent jämfört med 2016. Det visar ny statistik från Åsub.

Ny ordförande för stadsstyrelsen klar i dag

Roger Jansson och Igge Holmberg intervjuas av Owe Sjöblom
Moderat samling i Mariehamn presenterar troligtvis en ny kandidat till posten som ordförande för stadsstyrelsen idag.

Hovrätten förkortar körförbud

Åbo hovrätt förkortar ytterligare ett körförbud som dömts ut av tingsrätten i Mariehamn.

Torvalds främsta Natoförespråkaren

Presidentkandidat Nils Torvalds intervjuas av Hasse Persson-Bru
Presidentvalets främsta Natoförespråkare är Svenska Folkpartiets kandidat Nils Torvalds.

Pub Stallhagen tjänade inget på Fishbait

Pub Stallhagens ägare, Christian Ekström, intervjuas av Frippe Granlund
I tre år samarbetade Christian Ekströms bolag Pub Stallhagen med först Fishbait och senare med föreningen Örock som i sin tur anordnade Fishbait-festivalen.

Ms Knipan och Odin ställer in turer

Ms Knipan angör inte Torsholma och Enklinge i dag, tisdag, på grund av rådande väderförhållanden. Det meddelar Ålandstrafiken.

Petri Carlsson lämnar stadsstyrelsen

Petri Carlsson intervjuas av Owe Sjöblom
Moderaten Petri Carlsson lämnar posten som ordförande för stadsstyrelsen. Totalt har han varit ordförande i sex år, men nu står han inte till förfogande när det är dags för att utse stadsstyrelsen för de kommande två åren.