Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 13 september, 2017 - 06:27Uppdaterad: onsdag, 13 september, 2017 - 06:29
  • Landskapsaregeringen vill bestämma över bilbeskattningen. Arkivfoto Cecilia Ekströmer

Landskapet vill ta över bilskatten

Bilbeskattningen bör överföras till Åland. Det anser landskapsregeringen som tar upp frågan i ett utlåtande till finansministeriet om riksregeringens förslag till ändringar i bilbeskattningen.

Bilskatten hör till rikets behörighet, men påverkar en rad åländska lagar, bland annat om skolskjutsning och taxitrafik. Nu vill man i riket slopa skattenedsättningen på 4.800 euro för taxibilar, samtidigt som man ändrar reglerna om stationsplatser och tillstånd. Genom att överföra bilbeskattningen till landskapet kan man i det påbörjade samarbetet om Åland som ett testområde för förnyelsebar energi, fördjupa det samarbetet genom att se hur exempelvis bilskatteförmåner för elbilar skulle fungera.

Att Åland får ta över bilbeskattningen ökar också rättssäkerheten och garanterar att landskapets behörighet inom miljö-, trafik-, närings- och regionalpolitiken behålls. Här har riket ingen behörighet i de frågorna.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »