Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 23 maj, 2011 - 17:13Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:21

Lagtingsdebatt om barnomsorgspeng

Barndagvård ska inte skötas av företag med vinstintresse, vi måste ge valfrihet för föräldrarna och införa en barnomsorgspeng. Så stod det i en motion till lagtinget. Första dagen när lagtingsledamöterna samlades efter våruppehållet i dag blev det en ideologisk debatt om barndagvården. Social- och miljöutskottet hade tittat på en tre år gammal motion från moderaternas Johan Ehn om att införa en kommunal barnomsorgspeng att användas fritt av föräldrarna. Obunden samlings Danne Sundman skrev också under motionen och tog sin hemkommun Lemland som exempel. Där kostar en barndagvårdsplats 1.300 euro per månad. -Den summan kunde lika gärna betalas ut till föräldrarna, menade Danne Sundman. Det var en sak som socialdemokraternas Barbro Sundback ifrågasatte. Hon tycker inte att barndagvård ska drivas av bolag med vinstintresse. Motionen förkastades av lagtinget, men landskapsregeringen fick som vägkost att utreda frågan om en barnomsorgspeng.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »