Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 12 februari, 2024 - 20:55Uppdaterad: måndag, 12 februari, 2024 - 20:55

Lagtinget röstade för en oberoende granskning – Ob står fortfarande bakom hävningsbeslutet

Olika historiebeskrivningar fördes fram om elhybriden när lagtinget på måndagen godkände landskapsregeringens budgetförslag där 13,3 miljoner euro viks åt skadeståndet. Efter omröstning står det också klart att lagtinget vill ha en utomstående utredning.  

Obunden samlings förslag om inte genomföra en granskning utan endast offentliggöra en tidslinje över beslutsgången röstades ned med 19 röster mot fem.

Det anförande som under debatten väckte flest reaktioner i form av repliker hölls av Obunden samlings Marcus Måtar som försvarade den förra regeringens hävning av färjeavtalet.  

– Man brukar säga att man ska välja mellan pest och kolera. Jag skulle säga att här handlar det om att välja mellan pest, det vill säga genomföra kortruttsprojektet som hade blivit svindyrt och en lindrigare sjukdom än kolera. Marcus Måtars beräkningar gällande kortrutten fick skarp kritik från flera håll, bland annat av nuvarande infrastrukturminister Camilla Gunell (S).  

– Hela incitamentet var att spara pengar. Det är en helt annan bild som ledamoten Måtar målar fram om det som skett och därför behövs den objektiva granskningen, sa hon.  

Det dröjde till slutskedet av debatten innan någon från Centern gav sig in i diskussionen om vems eller vilkas fel det är att kortruttsprojektet slutade som det gjorde.  

– I dag är det lätt att säga att man gjorde fel, men det är lika lätt att säga att förspelet var fel, sa partiets gruppledare Jörgen Pettersson.   

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »