Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 6 februari, 2024 - 21:45Uppdaterad: onsdag, 7 februari, 2024 - 08:50
  • Michele Ferrari, ordförande i stadsstyrelsen. Foto: Owe Sjöblom

Lågt förtroende för politiker – också i Mariehamn

Enligt medborgarundersökningen som Ålands statistik- och utredningsbyrå, Åsub, gjorde hösten 2023 är förtroendet för de förtroendevalda rätt lågt i Mariehamn. En tillitsstudie från våren 2023 visar att förtroendet för åländska politiker på Åland över lag är lågt. 

Efter de senaste veckornas händelser gällande skadeståndet i elhybridmålet har förtroendet för de lokala parlamentarikerna sjunkit ytterligare, enligt Åland gallup.

Men inte heller inom stadspolitiken är förtroendet särskilt högt. 

Åsub har ställt sju olika frågor om just förtroende för kommunens arbetssätt, ansvarstagande och transparens. 

Frågan om hur förtroendet för att stadens anställda jobbar för stadens bästa får det bästa utfallet där 49 procent av de svarande anger att de håller med helt och hållet eller till stor del. Motsvarande andel för stadens förtroendevalda är 41 procent.  

Bara var fjärde svarande tycker att politiska beslut som fattas är genomtänkta och genomarbetade och att det finns transparens i politiska beslut som fattas. Runt tio procent tycker att så inte är fallet överhuvudtaget. Ungefär samma siffror är det på frågan om Mariehamns verksamheter är helt fria från korruption. 

– Det här något vi ska titta på och rannsaka oss själva, säger stadsstyrelsens nye ordförande Michele Ferrari

Medborgarundersökningen ska fungera som underlag för stadens politiker när de sätter upp målen för den här mandatperioden. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »