Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 23 augusti, 2017 - 05:49Uppdaterad: onsdag, 23 augusti, 2017 - 09:20
  • Ulrika Sundström, Johanna Furu och Sonja Ståhl är diabetessjukskötare på barnavdelningen vid ÅHS. Igår höll de informationsträff för dagis- och skolpersonal om diabetes typ 1 hos barn. Foto: Nina Smeds

Kunskap om diabetes behövs

På Åland finns det cirka 30 barn och ungdomar som har diabetes typ 1.

Många av dem går på dagis och i skola. ÅHS och Diabetesföreningen på Åland arrangerar årligen en informationskväll för dagis- och skolpersonal om detta, så även i går kväll.

Johanna Furu är en av barnavdelningens tre sjukskötare som är specialiserade på diabetes hos barn och ungdomar. Hon säger att det är viktigt att ge kunskap om diabetes eftersom personalen ska ansvara för barnen under tiden barnen är med dem.

- Personalen måste bland annat se till att blodsockret är jämnt, räkna hur mycket insulin som ska ges, se till att alltid ha kolhydrater med på utflykter, säger Johanna Furu.

Man strävar alltid till att ha en assistent för barnet men det behövs fler än en i personalen som har kunskapen ifall man måste rycka in. Kontakten mellan föräldrar och dagis samt skola är också mycket viktig.

- Alla familjer har olika tankar hur man vill behandla sitt barn, säger Johanna Furu.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »