Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 1 augusti, 2011 - 15:47Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:20

Kritiskt läge för Ålands fiskodlare

I riket klagar fiskodlare på att regler och lagar är för begränsande och gör det svårt för odlarna att klara sig på sin verksamhet. På Åland är läget liknande. Ålands fiskodlarförenings ordförande Markus Eriksson tycker att man från politiskt håll koncentrerat sig alldeles för mycket på miljöaspekterna av fiskodlingen och inte sett till att fiskodlingen tillför jobb och är en viktig näring för skärgårskommunerna. Fiskodlingen på Åland har minskat markant de senaste tio åren, från omkring 35 odlare till omkring ett tiotal aktörer, och det beror enligt Markus Eriksson till stor del på restriktioner kring tillstånd för fiskodling. I dag får man tillstånd för max fem år, vilket Markus Ericsson menar är alldeles för kort tid. -Det gör att större investeringar är svåra att göra när man har så kort framförhållning. Framtidstron inom branchen har spolats bort, säger han. Enligt Markus Ericsson är det få unga som söker sig till branschen och det är ännu ett problem som måste lösas om fiskodlingen ska kunna finnas kvar på Åland i framtiden. Miljöminister Katrin Sjögren menar att det finns en politisk vilja att se över reglerna för miljötillstånd för fiskodlingen, men eftersom mandatperioden börjar komma till sitt slut är det oklart när och om det sker.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »