Roger Höglund och Torbjörn Eliasson:
Roger Höglund och Torbjörn Eliasson (längre version från Åland idag)
Publicerad: onsdag, 11 september, 2019 - 13:37, uppdaterad: onsdag, 11 september, 2019 - 17:21

Kommuncoach, tunnel och utbildning i Centerns valprogram

En kommuncoach som ska hjälpa kommunerna till frivilliga sammanslagningar, mer resurser för att motverka psykisk ohälsa och ja till en Föglötunnel är några punkter i Centerns valprogram, som presenterades idag inför valet i oktober.

Man siktar på 9 mandat i lagtinget och lantrådsposten. Ordförande Veronica Thörnroos säger att partiet har många starka personer inom partiet som är beredda att axla posten, men att hon har ett försprång i egenskap av ordförande. Centern vill också se bättre övergångar mellan grundskola, gymnasialstadie och högskola för personer med särskilda behov. Man vill utreda alternativ yrkesutbildning för dem som faller mellan stolarna. Näringslivet behöver minskad byråkrati, men skattegränsen behöver finnas kvar för att trygga kommunikationerna och sjöfartsklustret.

-Vi vill minska på de negativa konsekvenserna, men utan skattegränsen skulle vi vara en öde ö ute i havet, säger Torbjörn Eliasson (C).

Även näringsrätten, jordförvärvsreglerna och hembygdsrätten ska fungera enligt det nuvarande systemet.

Fler Nyheter

Staden kan sälja Enerexit till Mariehamns Energi

Staden överväger att sälja Enerexit till Mariehamns energi för 1 euro.

Varnar för att nya fonden kan missbrukas

Mats Perämaa:
Finansminister Mats Perämaa (Lib) anser att tillväxt- och hållbarhetsfonden på 50 miljoner euro är en av den avgående landskapsregeringens bästa och viktigaste satsningar. På samma gång ser han en fara i att kommande landskapsregering använder pengarna till annat än de är tänkta för.

Gruset i gräsmattorna längs Ålandsvägen borta först till våren

Håkan Lindén, projektledare:
De kommunala gräsmattorna längs Ålandsvägen kommer först att se en förbättring till våren 2020. Gruset som för tillfället ligger i det tilltänkta gräset är från förra vinterns halkbekämpning och har troligtvis hamnat där efter snöröjningen längs Ålandsvägen för ett år sen.

Sjöblom fortsätter träna AIK

Caroline Sjöblom fortsätter träna AIK tillsammans med Robert Lison Svanström. Det nya kontraktet sträcker sig över de två kommande säsongerna.

Åland sätter press på riksdagen

Landskapets förvaltnings- och utvecklingschef Dan E Eriksson
Höj avräkningsgrunden för klumpsumman till 0,47 procent, annars kan förslaget till nytt ekonomiskt system förfalla.

Åland Post är inte oroliga över sympatistrejk

Eivor Granberg och Dan Johansson vid Åland Post
Åland Post säger att de inte är oroliga för Sjömansunionens sympatistrejk. Eivor Granberg, affärsområdeschef för posttjänster på Åland Post berättar att man får ta det som det kommer.

Ingen biltrafik på Embarsunds linjen nästa tisdag

Reparationsarbete med färjklaffen på Finholma i Föglö innebär att ingen biltransport är möjlig under fyra timmar tisdag 26 november.

Lagtinget tar paus

Nyhetsnotisen i ljudformat
Lagtinget tar paus till den 2 december. De planerade plenumen under resten av november är inställda för att finans- och näringsutskottet ska ha tid att bereda budgetförslaget för landskapet år 2020.

Campos flyttar till Umeå

Nyhetsnotisen i ljudformat
Briana Campos lämnar Åland United efter fyra år för spel i Umeå IK. Campos ansluter till UIK vid årsskiftet.