Roger Höglund och Torbjörn Eliasson:
Roger Höglund och Torbjörn Eliasson (längre version från Åland idag)
Publicerad: onsdag, 11 september, 2019 - 13:37, uppdaterad: onsdag, 11 september, 2019 - 17:21

Kommuncoach, tunnel och utbildning i Centerns valprogram

En kommuncoach som ska hjälpa kommunerna till frivilliga sammanslagningar, mer resurser för att motverka psykisk ohälsa och ja till en Föglötunnel är några punkter i Centerns valprogram, som presenterades idag inför valet i oktober.

Man siktar på 9 mandat i lagtinget och lantrådsposten. Ordförande Veronica Thörnroos säger att partiet har många starka personer inom partiet som är beredda att axla posten, men att hon har ett försprång i egenskap av ordförande. Centern vill också se bättre övergångar mellan grundskola, gymnasialstadie och högskola för personer med särskilda behov. Man vill utreda alternativ yrkesutbildning för dem som faller mellan stolarna. Näringslivet behöver minskad byråkrati, men skattegränsen behöver finnas kvar för att trygga kommunikationerna och sjöfartsklustret.

-Vi vill minska på de negativa konsekvenserna, men utan skattegränsen skulle vi vara en öde ö ute i havet, säger Torbjörn Eliasson (C).

Även näringsrätten, jordförvärvsreglerna och hembygdsrätten ska fungera enligt det nuvarande systemet.

Fler Nyheter

Vem blev röstmagnet i din kommun?

Martina Eriksson rapporterar om kommunernas röstmagneter:
Kommunernas respektive röstmagneter representerar flera olika partier. I Saltvik, Finström, Jomala, Lemland, Vårdö och Sund kommer kandidaterna som fick flest röster från Centern.

Socialdemokrater, liberaler och moderater valets förlorare

Camilla Gunell och Annette Holmberg-Jansson:
De partier som bildat landskapsregering de senaste fyra åren backade alla i lagtingsvalet i går. Socialdemokraterna tappade två mandat från fem till tre, liberalerna tappade ett mandat från sju till sex och moderaterna tappade ett mandat från fem till fyra.

Valets vinnare vill inte spekulera om ministerposter

Veronica Thörnroos, Bert Häggblom och Alfons Röblom:
Centern blev valets stora vinnare i går kväll och säkrade nio mandat från tidigare sju. Regeringssonderingen börjar redan i dag, men hur man vill att den sammanslutningen ska se ut återstår att se.

Grovt rattfylleri under söndagen

Ett grovt rattfylleri uppdagades i samband med en nykterhetskontroll vid Nabben i Mariehamn under söndag förmiddag.

Experten: Tre trender går att utläsa

Siv Sandberg om valresultatet:
Statsvetaren Siv Sandberg fungerade under valkvällen som Ålands radios expertkommentator och presenterade efteråt sina slutsatser.

Pia Eriksson om valresultatet: ”En besvikelse”

- Det är ju en besvikelse, när man ställer upp är det klart att man vill in och jag tycker att jag har jobbat hårt men framförallt är jag besviken för partiets skull. Så kommenterar Ålands Framtids partiledare Pia Eriksson nattens valresultat. Eriksson blir, då det sista distriktets röster är räknade, utan en lagtingsplats.

Stephan Toivonen: "Vi har gjort det vi kunnat"

Stephan Toivonen:
Åländsk demokrati behåller sitt ena mandat i lagtinget. De hade många kandidater uppställda, betydligt fler än i valet 2015, men lyckades ändå inte utöka sina mandat.

Avgående lantrådet: Svåra frågor försvinner inte

Liberalernas Katrin Sjögren får efter söndagens val kliva av som lantråd för landskapsregeringen.

Dessa är preliminärt invalda i lagtinget

Följande kandidater är preliminärt invalda i lagtinget, nio av dem är kvinnor.