Roger Höglund och Torbjörn Eliasson:
Roger Höglund och Torbjörn Eliasson (längre version från Åland idag)
Publicerad: onsdag, 11 september, 2019 - 13:37, uppdaterad: onsdag, 11 september, 2019 - 17:21

Kommuncoach, tunnel och utbildning i Centerns valprogram

En kommuncoach som ska hjälpa kommunerna till frivilliga sammanslagningar, mer resurser för att motverka psykisk ohälsa och ja till en Föglötunnel är några punkter i Centerns valprogram, som presenterades idag inför valet i oktober.

Man siktar på 9 mandat i lagtinget och lantrådsposten. Ordförande Veronica Thörnroos säger att partiet har många starka personer inom partiet som är beredda att axla posten, men att hon har ett försprång i egenskap av ordförande. Centern vill också se bättre övergångar mellan grundskola, gymnasialstadie och högskola för personer med särskilda behov. Man vill utreda alternativ yrkesutbildning för dem som faller mellan stolarna. Näringslivet behöver minskad byråkrati, men skattegränsen behöver finnas kvar för att trygga kommunikationerna och sjöfartsklustret.

-Vi vill minska på de negativa konsekvenserna, men utan skattegränsen skulle vi vara en öde ö ute i havet, säger Torbjörn Eliasson (C).

Även näringsrätten, jordförvärvsreglerna och hembygdsrätten ska fungera enligt det nuvarande systemet.

Fler Nyheter

Peter Lindbäck nytt lekmannaombud

Landshövdning Peter Lindbäck ska representera Åland i kyrkomötet under den kommande fyraårsperioden. Ålands nuvarande lekmannaombud Bror Gammals blev...

ÅSSF tvåa i Finlandsserien

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Ålands sportskytteförening, ÅSSF, kom tvåa i lagtävlingen i luftpistol i Finlandsserien som pågått under hösten och vintern.

Dagsböter för cannabisrökning

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
En kvinna har i Tingsrätten dömts till dagsböter för olovligt bruk av narkotika. I september i fjol har kvinnan rökt cannabis i en lägenhet i Mariehamn, vilket hon också erkänt.

ÅSUB får ny direktion

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Landskapsregeringen har tillsatt en ny direktion för Ålands statistik- och utredningsbyrå (Åsub) för åren 2020-2023.

Havsvidden ansluter sig till stamledning

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Arbetsgruppen som planerar en utbyggnad av stamledningen från Höckböle i Geta norrut mot Havsvidden har fått till ett förbindelseavtal med Havsvidden Ab gällande anslutning till ledningen.

Sjögren: "Vi ville undvika att det skulle ses som ett politiskt val"

Katrin Sjögren, Pia Hollsten-Friman och Veronica Thörnroos intervjuas (från Åland idag)
Liberalernas partiordförande och tidigare lantrådet Katrin Sjögren riktar kritik mot landskapsregeringens val av förvaltningschef. Detta eftersom det inte följde förslaget som rekryteringsgruppen förde fram.

Silander förs fram som talman av MSÅ

Tage Silander, Wille Valve och Veronica Thörnroos intervjuas (från Åland idag)
Tage Silander (MSÅ) har fått frågan om han kan tänka sig att bli talman i lagtinget. Frågan kommer från det egna partiet, som vill vara beredda om det behövs en ny talman menar Tage Silander. Han vill inte säga om han är intresserad eller inte.

Ändrade planer för Bomarsundsbron

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Den nya bron i Bomarsund bör bli en bågbro av typen langerbalk istället för en klassisk bågbro. Det har landskapsregeringen kommit fram till.

Ändrad turlista för Odin i dag och i morgon

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Resten av dagen angör m/s Odin Kumlinges norra färjfäste istället för Snäckö på grund av vädret. Överö angörs inte.