Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 30 juni, 2022 - 14:31Uppdaterad: torsdag, 30 juni, 2022 - 18:24

Klart med samtyckeslagen

Från och med nästa år krävs samtycke för sexuellt umgänge i hela Finland.

Den nya samtyckeslagen är en del av en bred reform av sexualbrottslagstiftningen som godkändes av riksdagen i måndags och träder i kraft 1 januari 2023. Ålands riksdagsledamot Mats Löfström säger att det är en viktig och nödvändig reform för att säkerställa att Finland äntligen får en modern rättsbaserad sexualbrottslagstiftning.

- Det största i reformen är att också Finland, likt Sverige, nu får en samtyckeslag. Lagen gör det betydligt enklare för domstolen att tolka våldtäktsfall. Jag är personligen väldigt glad för den, för jag har sett att den behövs, säger Mats Löfström.

Imorgon, fredag, är det fyra år sedan Sverige införde samtyckeslag. För Finlands del innebär reformen, utöver samtyckeslagen, ett flertal ändringar i sexualbrottslagstiftningen med syftet att förbättra rättssäkerheten för personer som utsatts för våldtäkt. I reformen ingår även skärpt straffskala för våldtäkt och sexualbrott mot barn.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »