Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 9 mars, 2023 - 14:15Uppdaterad: torsdag, 9 mars, 2023 - 14:15
  • Rainer Juslin lämnade in en skriftlig fråga angående hemundervisning.

Juslin förespråkar ansökan istället för anmälan för hemundervisare

Liberalernas Rainer Juslin vill att man ändrar reglerna så att det krävs tillstånd för att få hemundervisa sina barn, till skillnad från dagens system där man endast gör en anmälan.

Det framkom i lagtinget igår när Rainer Juslins skriftliga fråga om tillsynen av hemundervisade barn besvarades av utbildningsminister Annika Hambrudd (C).
- Om en familj inte kan påvisa att man har förutsättningarna för att idka hemundervisning så ska man inte heller kunna göra det med tanke på barnens bästa, sa han.

Det här var ett av förslagen som en arbetsgrupp presenterade ifjol. Hemundervisarföreningens representanter lämnade in reservation mot slutrapporten.

Annika Hambrudd sa att landskapsregeringen arbetar vidare med de förslag som arbetsgruppen var enig om och som inte kräver lagändringar, bland annat tas styrdokument fram.
- Det behövs en betydligt djupare utredning om vad det konkret skulle innebära innan man gör lagändringar, sa hon.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »