Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 13 oktober, 2020 - 09:43

JK utreder språkdiskrepans

Med anledning av den skrivelse landskapsregeringen författat om diskrepansen mellan svensk- och finskspråkiga lagtexter, inleder Justitiekanslern nu en utredning.

Ministerierna har fått i uppdrag att redogöra för hur svenska lagtexter ska tryggas i lagberedningen, enligt Hufvudstadsbladet.

- Jag hoppas att man med gediget faktaunderlag ska komma till slutsatsen att svenskspråkiga i Finland har samma rättigheter som en finskspråkig, säger lantrådet Veronica Thörnroos (C).
Problemet är inte nytt, redan när hon tillträdde som minister 2009 fanns motsvarande motsättningar.
- Men det har eskalerat med tiden vartefter äldre tjänstemän slutat på ministerierna. Språkkunskaperna i dag verkar ha mer fokus på engelska än svenska, det gör väl att det blir svårare att garantera att den svenskspråkiga lagstiftningen överensstämmer med den finskspråkiga. Svenskan för ju en allt mer tynande tillvaro i Finland som helhet, det märks, säger Veronica Thörnroos.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »