Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 29 september, 2011 - 13:08Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:20

Isländska politiker tror på EU-inträde

För tre år sedan kollapsade Islands ekonomi. Banker gick omkull, statskassan gapade tom och den inhemska aktiemarknaden raderades ut. För någon tid sedan meddelade den internationella valutafonden IMF att Island nu repat sig efter kraschen och att man därför överlämnar skötseln av finanserna till de isländska myndigheterna igen. Alla är inte så övertygade om att läget är stabilt eller att de isländska myndigheterna klarar av att hantera landets ekonomi. Det största orosmolnet är den egna valutan som efter kraschen rasade med 50 procent i värde, trots de valutarestriktioner som IMF införde. Såväl politiker som nationalekonomer ser därför en EU-anslutning inklusive övergång till euro som den bästa lösningen. Islands regering har ansökt om EU-medlemskap och förhandlingar pågår, men skulle en folkomröstning hållas i dag skulle svaret bli ett rungande nej från islänningarna.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »