Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 15 september, 2020 - 05:53Uppdaterad: tisdag, 15 september, 2020 - 06:14
  • EU-parlamentet Bryssel Foto: European Union 2016 - European Parliament

Historiskt beslut om klimatlagen

Europaparlamentets miljöutskott godkände under fredagen, med rösterna 46–18, utskottets tillägg till EU-kommissionens förslag till en ny klimatlag.

Enligt den breda kompromissen binder den nya klimatlagen samtliga 27 EU-medlemsländer till att bli klimatneutrala senast till år 2050.

Europaparlamentariker Nils Torvalds (SFP/Renew) kallar det för ett historiskt beslut som sänder Europaparlamentets miljöutskott en stark signal till både kommissionen och medlemsländerna.

– Vi har lyckats nå en både bred och ambitiös kompromiss. Nu gäller det att övertyga dem som ännu tvivlar. Det säger Nils Torvalds.

En central punkt i förhandlingarna i utskottet har gällt med hur mycket koldioxidutsläppen, räknat från nivån år 1990, ska ha minskat med om tio år.

– Här lyckades vi i miljöutskottet samla en majoritet för att utsläppen ska ha minskat med 60 procent till år 2030. Det är ett mycket stort framsteg från EU:s nuvarande mål om 40 procent, och det sänder ett starkt budskap till både kommissionen och medlemsstaterna, säger Nils Torvalds.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »