Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 31 maj, 2013 - 07:25Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:15

Havsörnen åter hotad av miljögifter

Havsörnarna är återigen utsatta för miljögifter. På Åland har antalet blyförgiftade örnar ökat markant de senaste åren. Det skriver landskapets miljöbyrå i sitt nyhetsbrev. De senaste fem åren har tre akut blyförgiftade havsörnar påträffats. De har avlidit som en direkt effekt av blyet, medan ytterligare tre har dött med blyförgiftning som en delorsak. Blyhagel och bly i kulor från jaktvapen är en tänkbar källa till blyförgiftningen när örnarna ätit kadaver som skjutits. Bly är fortfarande tillåtet på Åland i patroner, trots att det förbjudits i både Finland och Sverige. Döda havsörnar med kraftigt förhöjda mängder av miljögifterna PCB och DDT har hittats i Sverige. Så havsörnen är fortsatt en hotad art.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »